Flesst Finally Safe
Over Flesst|Partners|Trainingen|Kennisbank|Juridische informatie|Inloggen
HOMEVEILIGHEIDSYSTEMENPRODUCTENDEALERSPROJECTENDOWNLOADSACTUEELCONTACT

"Valbeveiliging als Blikvanger"

"Valbeveiliging als Blikvanger"
13 November 2017

Veilig en esthetisch op het dak

In de Houthaven aan het Amsterdamse IJ verrijzen in een periode van ongeveer vier jaar een slordige 2.500 woningen. Verdeeld over een aantal pieren worden verschillende appartementen en woningtypen gebouwd. Op Pier 2 wordt momenteel gewerkt aan 130 eengezinswoningen van vier of vijf verdiepingen. “In meerdere opzichten een uniek project”, zegt projectleider Aarnoud Krijger van aannemer Waal uit Vlaardingen, die de bouw uitvoert.

Ook voor Flesst, leverancier van het gelijknamige valbeveiligingssysteem, betekenen deze woningen aan het water een primeur. Managing director Frank aan de Stegge: “Dit is de eerste keer dat ons systeem in het zicht wordt toegepast. Er is hier door Roy Gelders Architecten een functionaliteit aan ons product toegevoegd. In plaats van verwerkt in de nok, vormt Flesst nu de nok van de woning. Het is gedurende het proces een bewust esthetisch onderdeel van het ontwerp geworden.”

 

Verreiker

In de oorspronkelijke tekeningen was niet voorzien in de permanente valbeveiliging voor bewoners en vaklieden die voor onderhoud of reparatie het dak op moeten. Daarvoor werd eerst gedacht aan de inzet van verreikers, steigers of hoogwerkers. Nadeel van dergelijke voorzieningen om veilig op hoogte te werken, is dat deze steeds gehuurd en geïnstalleerd moeten worden. Dat kost meer tijd dan ‘aanhaken’ aan de rail van Flesst.

Aan de Stegge: “Daar komt bij dat die apparaten bediend moeten worden en in het geval van de steiger ook gemonteerd. Als er dan tijdens de werkzaamheden iets gebeurt, krijg je altijd discussie over de schuldvraag. Of het nu om de vakman gaat die voor installatie of reparatie het dak op moet of de bewoner die de regenafvoer wil schoonmaken: Flesst is een kwestie van aanklikken en je bent gezekerd”

Behalve de valbeveiliging van Flesst heeft de architect meer functionele onderdelen een architectonische toepassing gegeven. Krijger: “Bijvoorbeeld voor de zonnepanelen die op de daken komen. Deze worden op alle woningen aangebracht, ongeacht de ligging. Ook die zonnepalen zijn door de architect niet alleen ingetekend vanwege de duurzame eigenschappen, ze zijn mede beeldbepalend voor de statige woningen.”

 

Platte daken

Op sommige types woningen komt een dakkapel. Ook hiervoor is een permanente voorziening nodig voor veilige en eenvoudige toegang. Frank aan de Stegge: “Ik kwam dit project tegen en zag meteen de mogelijkheden die wij hier kunnen bieden. Ik heb contact gezocht en vervolgens is het balletje gaan rollen. De werkzaamheden voor de 62 woningen in fase 1 en 2 waren al gestart, maar zowel de architect als aannemer Waal hebben besloten alsnog voor ons te kiezen. Ook voor de 58 woningen die in fase 3 gebouwd gaan worden, is gekozen voor Flesst.”

Aan de Stegge denkt dat de toepassing in de Houthaven de mogelijkheden van Flesst optimaal tonen. “Het is een eenvoudig toe te passen systeem. Tot nu werd het functioneel gebruikt en als het ware onder de nokvorst verstopt. Maar nu is het ook nog eens onderdeel van het aanzicht van de woningen. Het bepaalt mede de uitstraling van het dak. Ik denk dat dit in de toekomst veel vaker gaat gebeuren, want het geeft het dak wel iets extra’s. Zonder zijn uiteindelijke functie te verliezen natuurlijk. Functie eerst, dan de uitstraling, maar een toegevoegde waarde is het zeker.”

 

Alle daken worden onder de nok deels gedekt met zonnepanelen. Daaronder komen de dakpannen. “De architect heeft bewust niet gekozen voor invallende zonnepalen. De standaard ‘indaksystemen’ zijn niet geschikt voor dit bijzondere ontwerp met dummy panelen bij hoekkepers en hoogtesprongen in het dak. Onder de panelen komt een dakbedekking die bij de aansluiting op de dakpannen zorgt voor onder meer een goede afwatering. De dakpannen worden wel opgedikt om ervoor te zorgen dat het niveauverschil tussen pannen en zonnepanelen niet te groot wordt”, zegt de projectleider.

 

Water

Woningen direct aan het IJ, met rondom grachten en aanlegsteiger: het mag duidelijk zijn dat binnen Pier 2 water een essentiële rol speelt. Krijger: “In de openbare ruimte worden grachten gegraven en ook aan de achterzijde van de woningen is alle ruimte voor water. De woningen worden dan ook op kelderbakken van 170 meter lang gebouwd. Op iedere kelderbox komen twee rijen woningen.”

Er zijn vijf verschillende types te koop met beukmaten variërend van 3,90 tot 9,45 meter. “We gebruiken de zogeheten Amsterdamse maten”, aldus Krijger.

In die kelder komt de parkeergarage en de souterrains van de woningen. Krijger: “Kopers hebben vervolgens alle vrijheid in de keuze hoe ze de woning ingedeeld willen hebben. Binnen die vijf verschillende woningen ontstaan dus 62 unieke exemplaren. Zo kan de echte waterliefhebber de keuken of slaapkamer in het souterrain situeren. De ramen zitten daar 20 centimeter boven waterniveau.”

 

Energievoorziening

Uniek zijn ook de 58 woningen die in fase 3 gebouwd gaan worden. Niet alleen vanwege hun ‘typisch Amsterdamse karakter’ en inrichtingsvrijheid, maar vooral vanwege hun duurzame energiehuishouding. “Net als alle andere woningen in het gehele project zijn deze woningen voor verwarming en koeling aangesloten op de Stadsverwarming en –koeling. Het water van het IJ is dichtbij dus dat is met name in de zomer een winstpunt. Voor de energie zijn ze straks volledig afhankelijk van zonne-energie. Alle daken van de woningen in fase 3 worden namelijk geheel voorzien van zonnepanelen”, zegt Krijger.

 

Tesla-accu’s

De zonnepanelen op deze 58 nieuwbouwwoningen gaan samenwerken met de thuisbatterij van Tesla, de Powerwall. De Powerwall is in feite een grote een Lithium-Ion batterij die ontwikkeld is met de (automobiel) batterijtechnologie van Tesla.

Deze nieuwe thuisaccu van Tesla is in staat om opgewekte zonne-energie op te slaan wanneer de zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan gevraagd wordt in de woning. Middels een app, die communiceert met de Powerwall, kan de energievoorziening binnen de woning realtime in de gaten gehouden worden ten aanzien van verbruik, opslag en teruglevering.

“Dat er grootschalig op deze wijze energie wordt opgeslagen in een woning is uniek in Nederland” aldus Aarnoud Krijger, projectleider van Waal en verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen.

“Naast de zonnepanelen op het dak en een Tesla thuisaccu, zullen de woningen tevens optimaal geïsoleerd worden, waardoor de toekomstige bewoners maximaal kunnen profiteren van comfort en lage energiekosten; de woningen zijn hiermee volledig duurzaam en klaar voor de toekomst.” In 2018 zal Waal starten met de bouw van deze 58 woningen.

 

Duurzaam uniek

Beide heren zijn het erover eens: Pier 2 in de Amsterdamse Houthaven is een uniek project. Krijger: “Al was het maar omdat we hier praten over grondgebonden eengezinswoningen aan het water, op tien minuten van het centrum. Duurzaam gebouwd en voorzien van moderne installaties.” Frank aan de Stegge vult aan: “Voor ons als partner heeft het project veel opgeleverd. Niet alleen de opdracht an sich, maar ook nieuwe inzichten en mogelijkheden voor ons product. Het heeft ons in ieder geval een nieuwe usp gebracht. We bieden niet alleen ‘verstopt’ veiligheid: we mogen ook gezien worden.”

 

Flesst: het systeem

Flesst valbeveiliging werkt als een soort gordijnrail. Deze rail werd tot nu toe in de nok van het hellende dak geïntegreerd. Omdat het aanhaakoog (of meerdere aanhaakogen tegelijk) zijwaarts met de dakdekker meeglijdt, hoeft deze zich per dakvlak maar één keer aan te lijnen. Er kan over de volle breedte van het dakvlak veilig en comfortabel gewerkt worden. Het Flesst-systeem is volledig EN 795 gecertificeerd.

In 2011 won Flesst tijdens de Internationale BouwBeurs de eerste BouwBelang MKB Trofee. De valbeveiliging kreeg de trofee omdat het volgens de jury ‘de meest-mkb-gerichte innovatie’ was die tijdens die Bouwbeurs werd gepresenteerd.

 

Houthaven Pier 2

De Houthaven aan het IJ in Amsterdam transformeert de komende jaren in een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, autoluw, veel ruimte voor groen en water. Vroeger losten vrachtschepen uit heel Europa hier hun boomstammen, inmiddels wordt op verschillende plekken gewerkt aan een woonwijk op loop- en fietsafstand van het centrum.

De 130 woningen op Pier 2 worden in opdracht van BPD gerealiseerd door Waal. De eengezinswoningen worden hooguit 4 tot 5 verdiepingen hoog, alleen op de nieuwe Pontsteiger komt een in het oog springend appartementengebouw met circa 250 appartementen.

In totaal komen in Houthaven zeven verschillende woongebieden met in totaal circa 2.500 woningen en ruim 70 woonboten.

 

 

 

 

Nieuws

April 2019 Dat gaat naar Den Bosch toe.... 16 April 2019 Februari 2019 Hoeveel geluk kun je hebben? 5 Februari 2019 September 2018 Omvangrijk groendakproject beveiligd met Flesst 18 September 2018 Januari 2018 Flesst slaat vleugels uit in Europa 18 Januari 2018 November 2017 "Valbeveiliging als Blikvanger" 13 November 2017 September 2017 ‘Valt’ u ook voor Flesst tijdens Bouw Compleet? 8 September 2017
Nieuwsarchief