Flesst Finally Safe
Over Flesst|Partners|Trainingen|Kennisbank|Juridische informatie|Inloggen
HOMEVEILIGHEIDSYSTEMENPRODUCTENDEALERSPROJECTENDOWNLOADSACTUEELCONTACT

Omvangrijk groendakproject beveiligd met Flesst

Omvangrijk groendakproject beveiligd met Flesst
18 September 2018

De gemeente Rijswijk heeft op het dak van ‘De Ottoburg’, een oud schoolgebouw uit begin vorige eeuw, een groendak van maar liefst 120 meter lang en een oppervlakte van 1.845 m2 laten aanleggen. De omvang in combinatie met de hellingsgraad van het dak is uniek voor Nederland en Europa. Niet geheel toevallig was dit dak één van de vijf genomineerden voor de Rooftop Award 2018. Flesst tekende voor de dakbeveiliging van dit prestigieuze project.  

 

Biodiversiteit

 

Dat het ziekenhuisdak van het Erasmus MC uiteindelijk met de eer ging strijken, kan de pret in Rijswijk niet drukken. De ‘Roof-Topper’ aan de Esdoornstraat, waarin vandaag de dag een sociaal-cultureel centrum is gevestigd, valt goed in de smaak bij omwonenden. Zozeer zelfs dat er spontaan navolging dreigt vanuit particuliere hoek. Niet vreemd aangezien het dak innovatief, esthetisch verantwoord en duurzaam is. De blikvanger betekent niet alleen een verbetering van de biodiversiteit maar ontlast tegelijkertijd de riolering tijdens hevige regenbuien, omdat een groendak het water buffert.

 

Abseilend aanbrengen

 

De bestaande kruispannen werden verwijderd en naar een handelaar gebracht voor hergebruik. Ook panlatten en tengels zijn verwijderd, maar het bestaande dakbeschot van geschaafde en geploegde delen is gehandhaafd. Maar hoe breng je een groendak aan op dakdelen met een helling van 30 tot 45 graden? Die vraag werd beantwoord door Begroeningstechniek Joru Support met zwarte kunststof cassettes van 1,00 x 0,50 meter en een hoogte van 50 mm. De cassettes bevatten ribben die elkaar diagonaal kruisen. Hierdoor vindt het substraat veel houvast. Het plaatsen van de vegetatiematten zelf was door de grote hellingshoek van het dak ook niet bepaald een abc-tje. Die werden door medewerkers van Gustaaf Groenspecialisten al abseilend van boven naar beneden uitgerold.

 

 

Van een leien dakje  

 

Angst om letterlijk van het dak ‘af te zeilen’ was er geen moment dankzij het gepatenteerde valbeveiligingssysteem van Flesst. Hierbij zijn dakbetreders middels een veiligheidslijnen aan een robuust en fraai aluminium railsysteem gekoppeld dat in de nok over de hele lengte is aangebracht. De vele benodigde horizontale en verticale bewegingen konden hierdoor moeiteloos worden gemaakt. Zoals uit bijgaande foto’s blijkt, ging alles van een leien dakje en was er zelfs tijd om even ontspannen aan het dak te hangen. Een prettig vooruitzicht voor het verwijderen van onkruid en bemesten dat twee keer per jaar moet plaatsvinden en wordt gecombineerd met het schoonmaken van de dakgoten.  

 

Nieuws

April 2019 Dat gaat naar Den Bosch toe.... 16 April 2019 Februari 2019 Hoeveel geluk kun je hebben? 5 Februari 2019 September 2018 Omvangrijk groendakproject beveiligd met Flesst 18 September 2018 Januari 2018 Flesst slaat vleugels uit in Europa 18 Januari 2018 November 2017 "Valbeveiliging als Blikvanger" 13 November 2017 September 2017 ‘Valt’ u ook voor Flesst tijdens Bouw Compleet? 8 September 2017
Nieuwsarchief