Flesst Finally Safe
Over Flesst|Partners|Trainingen|Kennisbank|Juridische informatie|Inloggen
HOMEVEILIGHEIDSYSTEMENPRODUCTENDEALERSPROJECTENDOWNLOADSACTUEELCONTACT

Hoeveel geluk kun je hebben?

Hoeveel geluk kun je hebben?
5 Februari 2019

Kent u ze? Die video’s op YouTube waarop te zien is hoe mensen op miraculeuze wijze aan de dood ontsnappen? Maar ook zonder omvallende boom of crashende auto kun je natuurlijk door het oog van de naald kruipen. Neem de ‘vreugdevuren’ in Scheveningen en Duindorp waar het een en ander mis ging, maar nog veel meer mis had kunnen gaan. Bijvoorbeeld bij het opbouwen, waar het jaren geleden al eens verkeerd afliep.  

 

Fataal

 

Begin 2014 viel namelijk een grote stapel pallets om. Na dit ‘verdronken kalf’ werden zoals altijd meteen strengere eisen gesteld in de vorm van een bouwtrap of bouwlift naar de top. Eenmaal boven loopt iedereen echter gewoon onbeschermd en ongezekerd rond. De stapels waren dit jaar met 48 meter al dertien meter hoger dan toegestaan, maar ook 35 meter is beduidend hoger dan het wettelijk vereiste minimum voor valbeveiliging van 2,5 meter. Mede door dit soort nonchalance lopen werkzaamheden op hoogte helaas nog regelmatig heel slecht af. Een willekeurige greep uit het nieuws:

 

  • Eind juni vorig jaar valt een 21-jarige man in Moerdijk door een dak zijn dood tegemoet tijdens schoonmaakwerkzaamheden.
  • Een maand later is het weer raak, dit keer in Naaldwijk waar een man om het leven komt na een val van een woning.
  • Gezonde, vitale man (67) valt van dak bij het recht leggen van een dakpan in nieuw dak en loopt dwarslesie op.
  • Werknemer komt om het leven bij plaatsen zonnepanelen op een hellend dak van een koestal.

 

Aan de ‘goden’ overgeleverd

 

In alle gevallen ontbrak het aan een deugdelijke valbeveiliging en dan ben je letterlijk aan de goden overgeleverd. In de mythologie struikel je over de goden en godinnen, maar een god van de veiligheid zijn wij nog niet tegengekomen. Hestia, naar verluidt de zus van Zeus, is volgens de Griekse mythologie de Godin van Huis en Haard. Iets vrijer vertaald: beschermer van het huis en een veilige omgeving. Maar zoals met elke god, zelfs die van de Bijbel, heb je ook je eigen verantwoordelijkheid en zul je altijd je gezond verstand moeten gebruiken. Tussen genoemde nieuwsberichten kwamen we trouwens ook een artikel tegen in vakblad Aannemervak. Thema van dit artikel: ‘Friso Bouw past gebouwgebonden valbeveiliging Flesst toe bij renovatie woningen Delfzijl.’

We zijn er de mensen niet naar om onszelf de status van godheid toe te dichten, maar die van ‘profeet’ durven we wel aan. We profeteren namelijk al sinds onze oprichting de noodzaak van optimale valbeveiliging. Die hebben we bij Flesst zelf in huis. Maar het kan nog beter, realiseerden we ons tijdens een recente autoritje. Een gekmakend signaal zorgt er immers voor dat die gordel ook echt wordt omgedaan. Zo’n systeem zou op hellende daken niet misstaan. Iemand suggesties?

 

Nieuws

April 2019 Dat gaat naar Den Bosch toe.... 16 April 2019 Februari 2019 Hoeveel geluk kun je hebben? 5 Februari 2019 September 2018 Omvangrijk groendakproject beveiligd met Flesst 18 September 2018 Januari 2018 Flesst slaat vleugels uit in Europa 18 Januari 2018 November 2017 "Valbeveiliging als Blikvanger" 13 November 2017 September 2017 ‘Valt’ u ook voor Flesst tijdens Bouw Compleet? 8 September 2017
Nieuwsarchief